VIDEO - Snart dags för svampbehandling utanför Lund

Nyhet - Höstveteresan
Video bild - #RÖTTERNA - Höstveteresan på besök hos Ola Persson, Maj 2018

Efter några veckor av rekordvärme har höstvetets flaggblad i många fält växt fram, och i andra fält har vetet redan börjat blomma. På många platser är det väldigt torrt, medan det på andra håll har kommit rejäla skurar. 

Så här påverkas svampsjukdomarna av värmen

•    Vetets bladfläcksjuka och brunrost gynnas av de höga temperaturerna. Finns det fukt kan angreppen utvecklas snabbt. Även svartrost som hittades i Uppland förra året skulle kunna gynnas av de höga temperaturerna, men vi känner inte till några fall hittills i år. 

•    Dagstemperaturerna är lite för höga för både gulrost och svartpricksjuka som har temperatur-optimum runt 15-20°C. Trots detta får vi en del rapporter om gulrost från flera platser i landet. 

•    Även mjöldagg förekommer på många platser. Troligtvis för att natt-temperaturen är nära optimum för mjöldagg och att det på många platser varit mycket dagg som legat kvar länge eftersom det är vindstilla. 

•    I korn och råg är rostsjukdomar med optimal temperatur runt 18-20°C de som gynnas mest av värmen,  och kan bli mer betydelsefulla. 

•    Även de olika arterna av fusarium som orsakar axfusarios kan tänkas gynnas av den varma väderleken.

Läs om hur du använder Elatus Era