Den biologiska mångfalden är under press och vi måste värna, bevara och återställa dess livsmiljöer för att skydda den. Globalt räknar man med att 75 % av grödorna är beroende av pollinerande insekter. Mer än hälften av den europeiska marken består av lantbruk, och lantbruket har en viktig roll till att gynna och värna om biologiska mångfalden. En av utmaningarna blir att hitta sätt på vilka biologisk mångfald kan mätas och konkretiseras i ett jordbrukssammanhang.
Syngenta arbetar med olika initiativ som fokuserar på vikten av biologisk mångfald, kopplingen mellan ekosystemtjänster och den omgivande naturen samt hur lantbrukare praktiskt kan göra skillnad för biologisk mångfald både på och runt sina marker. Genom att samarbeta med många olika intressenter, som var och en bidrar med kunskap och sparring, kan vi ta fram de bästa lösningarna och främja ett mer hållbart jordbruk i framtiden.

Böndernas Blomstrande Idéer
Vi vet att alla ni svenska lantbrukare arbetar med att bevara den biologiska mångfalden på olika sätt. Runt om i Sverige finns det många goda initiativ som inte alltid uppmärksammas, och det ville vi med denna tävling fokusera på och lyfta fram!
Operation Pollinator
Syngentas Operation Pollinator är ett internationellt projekt för biologisk mångfald som för mer än 15 år sedan började bygga bivänliga livsmiljöer på de jordbruksarealer som inte kunde användas för produktion. Syftet är att med hjälp av blomsterremsor öka den totala biologiska mångfalden genom att skapa mat och livsmiljöer för bin och andra pollinatörer samt för små däggdjur och fåglar. Samtidigt leder det till ökad pollinering av grödor och naturlig skadedjursbekämpning, vilket förbättrar skördeavkastningen, grödornas kvalitet och säkerställer ett hållbart jordbruk och miljömässig balans.
Blomsterremsorna kan också bidra till att skydda våra värdefulla vattenresurser genom att fungera som buffertzoner mot jorderosion och avrinning.