
Skapa en strategi mot potatisbladmögel
För att hitta en effektiv strategi ska du väga in faktorer som jordtyp, användning av potatisen, väderförhållanden och tidpunkt för bekämpningen.
Som utgångspunkt väljer många att köra i fasta intervaller på 7 dagar, med en justering av intervallerna om/när vädret eller utvecklingen av bladmögel ändrar sig.
Din strategi ska hålla under hela säsongen, det är från start flera faktorer som du ska ta höjd för. Det är viktigt att växla mellan olika produkter för att undvika resistensutveckling.
Olika medel har olika begränsningar för användning, till exempel när det gäller tidpunkt för tillåten behandling och antal behandlingar som är tillåtna. Olika medel har olika styrkor, som det är bra att väga in i dina analyser. Till exempel kan du välja ett medel som skyddar nytillväxten under den period av växtsäsongen när potatisplantan har störst tillväxt av stammar och blad.
Evagio Plus ger utmärkt kontroll av bladmögel och brunröta på grund av dess två kompletterande och betrodda aktiva ingredienser.
Tillväxtperiod – potatisen ska få en bra start
Efter uppkomst är fokus att kontrollera bladmögel. Det kan uppstå stora ekonomiska förluster i samband med ett utbrott, men som potatisodlare kan du själv göra mycket för att förebygga och behandla. Du bör agera snabbt om du misstänker att du fått ett utbrott på dina fält.
Ett primärangrepp av bladmögel, som kommer från potatisknölar som är smittade med potatisbladmögel, kan orsaka stora skador på stjälkar och blad och bladmögel sprider sig till både ovan- och undersidan av bladen. Det är när knölarna börjar att gro, fram till omedelbart efter uppkomst, som det är störst risk för primärangrepp av bladmögel. Redan tidigt på säsongen ska du därför vara beredd att behandla mot bladmögel.
Förutom smitta från knölar kan tidig bladmögel komma från smitta i jorden. Du bör därför välja ett bladmögelmedel som skyddar både ovan- och undersidan av bladen.
Bladmögel är inte det enda hotet – Alternaria är en allvarlig skadegörare
Växtsäsongens utmaningar förändras över tid. Särskilt svampsjukdomen Alternaria blir ett problem under den senare delen av växtsäsongen.
Synliga tecken på Alternaria ses i det typiska fallet mitt under sommaren. Under denna period kan plantan vara stressad på grund av brist på näringsämnen, i kombination med varmt och torrt väder med avbrott av korta och fuktiga perioder med ihållande regn och daggbildning.
I Sverige är Alternaria ett problem, som varje år hotar de svenska potatisfälten och kan innebära stora avkastningsförluster.
Behandling mot Alternaria bör ske förebyggande och påbörjas 6-7 veckor efter uppkomst. När du väljer behandling är det viktigt att du väljer en produkt som skyddar båda sidor av bladet och hämmar nytillväxt. Det minimerar risken för att potatisen drabbas av torrfläcksjuka och du hindrar svampsjukdomen från att utveckla sig.
Betning – ta kontroll över potatisen
Innan potatisen ska sättas ska du överväga att beta dem. Sjukdomar som rotfiltsvamp, silverskorv och vanlig skorv kan annars förstöra delar av skörden.
När du betar potatisen skyddar du knölarna under groningsprocessen och främjar en jämn och sund gröda. Med rätt produkt kommer du också att få snabbare och jämnare uppkomst, bättre skalkvalité, längre hållbarhet och en mer jämn storlek på knölarna.
Gröning – bekämpa ogräset
Stärk plantorna under växtsäsongen
Särskilt långa perioder med varmt väder och vattenbrist kan stressa plantan. När plantan stressas slutar potatisknölarna att växa, eller så sätts tillväxten ner.
Genom klimatförändringarna kan vi i framtiden vänta oss att det kommer långa perioder av varmt väder och vattenbrist, så i framtiden kommer problemet bara att bli ännu större.
Nya biologiska medel ger dig möjlighet att stimulera de naturliga växtprocesserna i plantan, så att den kan stå emot minskad knöltillväxt under varma och torra perioder.

QUANTIS biostimulerande medel stärker din potatis mot värmestress.
Nya biologiska ämnen kan stimulera växtens naturliga tillväxtprocesser för att motstå abiotisk stress under varma perioder.