Använd alla verktyg i kampen mot bladmögel i potatis
Odlare och teknisk chef överens: Det gäller att använda hela verktygslådan
Sedan midsommar har bladmögeltrycket på Anders Anderssons höst- och vinterpotatis varit hårt. Hans strategi för att rå på bladmöglet är tydlig.
– Det gäller att använda så mycket produkter vi kan och minst två preparat per gång. Jag har snart använt hela verktygslådan, säger Anders Andersson när vi träffar honom den andra veckan i juli.
Samma sak menar Jesper Yngvesson, Technical Manager, Nordics, på Syngenta. Han lyfter fram att det i kampen mot bladmögel är viktigt att följa de principer som branschen kommit överens om, det vill säga att blanda och använda produkter som har olika verkningssätt.
– Dels för att skydda potatisen mot bladmögel, dels för att skydda produkterna så att vi kan använda dem även i framtiden, säger Jesper Yngvesson.
Bra start på säsongen
På Hörtegården på den skånska sydkusten odlar Anders Andersson potatis på 35 av de totalt 170 hektaren som tillhör gården. Han odlar färskpotatis (Solist), höst- och vinterpotatis (King Edward och Baby Lou) och potatis till utsäde och pommes frites (Fontane). Anders beskriver säsongen hittills som spännande och ganska lyckad.
– Färskpotatisen har fungerat bra, med bra efterfrågan och bra priser. Det har också varit ett gynnsamt odlingsväder, berättar Anders Andersson.
Intensiv bekämpning
Det är dock inte bara potatisen som trivs i gynnsamt odlingsväder, utan också bladmöglet. På Hörtegården pågår därför en intensiv bladmögelbekämpning i höst- och vetepotatisen, som startade under midsommarveckan och väntas pågå till i början av augusti.
– King Edward och Baby Lou är känsliga sorter, så det gäller att ligga i med bekämpningar mer än en gång i veckan. Här gäller det att blanda så gott man kan med de preparat som finns. Vi kan se att floran minskar, sedan får vi hoppas att bekämpningarna räcker till, säger Anders Andersson.
Nya förutsättningar i år
Jesper Yngvesson delar bilden av ett hårt bladmögeltryck, som beror på en kombination av att viktiga produkter försvunnit från marknaden samtidigt som det finns en utmanande resistensproblematik i både Sverige och Europa.
– Resistens mot potatisbladmögel är ingen ny sak, det har vi även sett tidigare. Men vid de tidigare tillfällena hade vi nya produkter och verkningsmekanismer som kom in, som kunde ersätta och komplettera. Det har vi inte idag, utan vi har väldigt få verktyg kvar och det kommer inget nytt som kan ersätta det vi använder, förklarar Jesper Yngvesson.
Blanda och alternera
Därför är det under ett år som 2024 extra viktigt att använda hela verktygslådan av produkter i bladmögelstrategin.
– Vi kan inte låta bli att använda dem, för då har vi inte nog med produkter. Vi måste använda alla produkter vi har, genom att blanda och alternera flera olika aktiva substanser. Vi på Syngenta, rådgivningen, återförsäljare och Jordbruksverket är överens om att det är den bästa strategin, poängterar Jesper Yngvesson.
Använt hela verktygslådan
Precis så har Anders Andersson resonerat. Fram till den andra veckan i juli har Anders Andersson gjort fem fullständiga behandlingar, vilket i praktiken innebär att han redan nu snart använt det mesta i verktygslådan. Denna strategi är helt anpassad efter de säsongsspecifika förhållandena.
– Man vill ju spruta så lite som möjligt och egentligen bara en gång i veckan. Men de gynnsamma tillväxtförhållandena och bladmögelförhållandena gör att man får gå ner på 5 dagars-intervall, konstaterar Anders Andersson.
Hopp om en god skörd
Det finns även andra faktorer som Anders tar hänsyn till när han väljer sin bladmögelstrategi. Dels hänger han med i vad som sägs och skrivs på bladmögelfronten, dels har han fått ett schema från sin växtskyddsleverantör.
– Det gör att man har något att utgå från, sedan blir det mer fritt hur man upplever förekomsten av bladmögel i sitt fält, säger Anders Andersson, som här har stor nytta av erfarenheten av att ha varit lantbrukare i 30 år.
Med cirka en månad kvar av årets bladmögelbekämpning är Anders Anderssons främsta mål just att hålla bladmöglet borta med de produkter som finns till buds.
– Sedan skulle det vara skönt om vi kunde få fram en frisk och bra gröda och en bra skörd. Det finns absolut förutsättningar för det, avslutar Anders Andersson.
Brett arbete
För Jesper Yngvesson och Syngenta ligger fokus på att följa utvecklingen på bladmögelområdet, för att kunna förbättra situationen. Det görs genom kraftiga investeringar i monitering av bladmögelpopulationen, vilket sker via provtagning.
– Vi lägger också ut fältförsök, både i Sverige och andra länder. Här testar vi produkter som solo, som blandningar och som strategier. Till exempel kan vi se hur populationen påverkas genom att välja en blandningspartner eller inte, berättar Jesper Yngvesson.