Elatus Era - Skörden sitter i bladet

Elatus Era logo banner


Det är de gröna bladen som fyller axets kärnor genom att omvandla sol och koldioxid till kolhydrater. Att skydda bladen så att de är aktiva så länge som möjligt är därför helt avgörande för en hög skörd.

Studier i höstvete visar att så länge som mer än 37 % av bladytan fortfarande är grön och frisk bladyta ökar skörden med ungefär 150 kilo per dygn.

Källa: 1 Gooding et al., 2000. Green leaf area decline of wheat flag leaves.

Se vad som händer i och på bladet

I samband med utvecklingen av Elatus Era och den aktiva substansen Solatenol har Syngenta tagit fram unika bilder på hur det egentligen ser ut i bladet när det angrips av vanliga svampsjukdomar som svartpricksjuka eller rost, och hur Elatus Era bekämpar svampen.

Bilderna är tagna med elektronmikroskop och visar bladytan eller bladet i genomskärning. Se några av bilderna i bildspelet här.

Maximera mängden grön bladyta

Syftet med en svampbehandling är att hålla en så stor andel av bladytan grön så länge som möjligt. Grafiken illustrerar mängd grön bladyta i en behandlad och en obehandlad gröda. Det är från växtstadie 37-39 då flaggbladet kommer fram och cirka 7 veckor efter som 80 % av skörden produceras. Genom att behandla vid rätt tidpunkt kan du maximera mängden grön bladyta och därmed skörden.

Elatus Era - tidpunkten har betydelse

Olika grödor producerar sin skörd på olika sätt

För att lyckas med sin svampbehandling gäller det att sydda den del av grödan som bidrar mest till skörden. Grafiken visar vilken del av en vete-plantan respektive en korn-planta som bidrar mest till plantans ljusupptag och därmed bidrar mest till skörden. I vete är flaggbladet det absolut viktigaste att hålla fritt från angrepp. I korn bidrar strå och ax mycket till skörden och är därmed viktiga att hålla friska.

Elatus Era_vilken del bidrar mest till vete plantans ljusupptag och därmed bidrar mest till skörden
Elatus Era_vilken del bidrar mest till korn plantans ljusupptag och därmed bidrar mest till skörden

Elatus Era håller bladen gröna länge…

Elatus Era innehåller den mest potenta molekylen mot bland annat svartpricksjuka och rostsjukdomar. Långtidseffekten och det breda aktivitetsspektrumet gör att dina blad håller sig gröna och friska och producerar en maximal skörd.

…utan att fördröja skörden

Under utvecklingen av Elatus produkterna ville vi testa om den nya kraftfulla aktiva substansen SOLATENOL, som ingår i alla Elatus-produkter, fördröjde skörden. Liksom andra SDHI:er på marknaden hjälper Elatus Era växten att reglera sina klyvöppningar vilket gör att bladet bättre kan utnyttja vatten och klarar sig bättre under torra förhållanden.

Höstvete, kontroll av Rost - ADAS Boxworth - Grön bladyta, blad 2

Försöket visar att SOLATENOL höll bladen gröna längre än någon annan produkt tack vare sin starka verkan och långtidseffekt. Trots detta fördröjs inte skörden. SOLATENOL håller bladen gröna utan att påverka plantans avmognad.

Så får du ut mest av din svampbehandling

Syftet med en svampbehandling är att hålla bladet aktivt så att det kan fortsätta producera skörd. Varje år förkommer svampinfektioner av olika omfattning, och redan innan angreppen syns på utsidan av bladet har svampen spridit sig på insidan. För att stoppa infektionen i rätt tid gäller det att vara beredd vid varm och fuktig väderlek

Grafiken nedan visar Svartpricksjuka inzoomat på bladytan. Svartpricksjuka sprider sig vid temperaturer på 15-20 grader och det tar cirka 20 dagar från infektion tills att angreppen syns på utsidan av bladet. Den bästa effekten uppnås om behandlingen görs innan symptomen blir synliga.

Elatus Era