Endast korn av hög kvalitet ger grunden för ett gott öl

Nyhet - Utsäde
Laureate i Sverige

Endast korn av hög kvalitet ger grunden för ett gott öl - Laureate från svenska odlare är en uppskattad sort hos mälterier

Endast kornsorter av hög kvalitet är grunden för ett gott öl. Men, vad krävs av kornet för att bli god öl?. När mälterierna köper in sitt maltkorn finns flera kriterier att ta hänsyn till. Hos Viking Malt, ett av de största mälterierna i Europa, är Laureate från svenska odlare en uppskattad maltkornssort som uppfyller de högra kraven.

Viking Malt bildades i början av 2000-talet genom en sammanslagning av finska Lahden Polttimo, svenska Svenska Malt och litauiska Litmalt men grunden till dagens företag las redan på 1880-talet när Lahden Polttimo etablerades i finska Lahti. Idag är Viking Malt Europas femte största mälteri och världens ledande mälteri av specialmalt. Årligen producerar Viking Malt omkring 600 000 ton malt.

Vi levererar till alla de större bryggerierna i Sverige och Norge men även till bryggerier i Finland och Danmark samt bryggerier i Afrika, Asien, Australien, Nord- och Sydamerika. Bland våra kunder finns Spendrups, Åbro, Krönleins, Carlsberg, Hansa Borg, Aass, Royal Unibrew och många fler. Vi levererar också cirka 30 000 ton malt om året till whiskykunder,

säger Anders Johansson, produktionsspecialist vid Viking Malts mälteri i Halmstad. 

Syngentas maltkorn Laureate är en av sorterna som köps in av Viking Malts anläggning i Halmstad. Och sorten är uppskattad.

Väljer endast sorter av hög kvalitet

Den största andelen av sitt maltkorn köper Viking Malts svenska verksamhet in från svenska lantbrukare. De arbetar endast med högkvalitativa sorter för att kunna leverera den kvalitet som bryggerierna förväntar sig. För att malten ska hålla den nivå som deras kunder förväntar sig måste kornet möta en rad kriterier. 

Vi tittar bland annat på skallskador, grönskott och olika mögelsorter, fusarium, som kan skapa överjäsning på ölet. Det är viktigt att maltkornet gror över 95 procent och att det innehåller rätt halter av protein och vatten. Proteinhalten kan vara olika för olika kunder och om vattenhalten är för hög tappar kornet snabbt sin grobarhet,

säger Anders Johansson.

Laureate är ett uppskattat maltkorn

Syngentas maltkorn Laureate är en av sorterna som köps in av Viking Malts anläggning i Halmstad. Sorten är uppskattad, bland annat för sin enzymaktivitet, för att den ligger bra i proteinhalt och för sin friabilitet, dvs måttet på hur sprött maltet är.

Vi får också ut bra FAN-värde och lösligt kväve. Det är två parametrar som kan vara struliga. Kornet Laureate är också en av få sorter som inte uppträder med grumlig vört vilket uppskattas av bryggerierna som ibland får problem med grumliga öl och måste tillsätta kemikalier. Vi tycker att Laureate har goda egenskaper och fungerar väldigt bra för oss

Under mältningen hos Viking Malt går kornet igenom tre faser.

Vi blötlägger kornet i två omgångar i det som kallas stöp för att få rätt vattenhalt inför groningen. Processen fortsätter då i en groningskista där kornet ligger och gror i cirka fyra till fem dagar. Avslutningsvis torkar man ner malten ordentligt under kölningen. Under hela processen laborerar vi med luft, temperatur och tid utifrån ganska komplicerade recept,

säger Anders Johansson.

Malten lägger grunden

I en öl är malt en av de viktigaste beståndsdelarna och det är den som lägger grunden för den dryck som serveras vid borden och älskas av så många. Men allt börjar med kornet i lantbrukarens jord.

Korn är det enda spannmålet som man måste ha i alla öl, även i till exempel veteöl. När kornet gror producerar det enzymer som bryter ner stärkelsen i kornet till vattenlösliga sockerarter som man får alkohol från. Det är också viktigt att skalet finns kvar på maltet och det används vid avsilning på bryggeriet. Under torkningsproceduren av malten i mälteriet får ölet sedan sin karaktär, kropp och smak. Det kan vara allt från ljus lager till mörk stout,

säger Anders Johansson.