Ett händelserikt potatisår präglat av mycket diskussion

Nyhet - Växtskydd
Potatis betat med Maxim 100 FS

Torrt, blött och en intensiv kemidiskussion. Det var några av ingredienserna under potatissäsongen 2023, som var ett år som stack ut. 

Carl Henrik har sammanfattat potatissäsongen i den här videon – se nedan

Förhoppningarna på potatisåret 2023 var höga, men det dröjde inte länge förrän de första utmaningarna dök upp. På många håll var våren nämligen kall och sen, vilket gjorde att potatisen kom sent i backen. Under försommaren kom sedan en period med värme och torka, vilket potatisen blev lidande av på vissa ställen. Den odlingsmässigt största utmaningen var dock upptagningen.

– Då var det blött och regnigt, på ett sätt som man inte riktigt är van vid. Potatisskörden fungerar oftast smärtfritt, men i år innebar den lite huvudbry, 

säger Carl-Henrik Ljung, Market Manager, Syngenta Sverige.

Ändrade förutsättningar

Förutom vädret kom det under säsongen 2023 att pratas en del om turbulensen på fungicidsidan. Under året kom beskedet om användningsförbud av Ranman Top och dessutom upptäcktes resistens hos potatisbladmögel mot mandipropamid, som finns i REVUS. REVUS är en produkt som använts mycket i Sverige och som strategimässigt fungerade bra under 2023. Men inför nästa år behöver fler av de tillgängliga produkterna på marknaden användas och kombineras för att rå på bladmöglet. 

En av de stora utmaningarna, och även möjligheterna, för 2024 blir därför att hitta en bladmögelstrategi som är anpassad efter den nya spelplanen.

– I Sverige har vi rent historiskt alltid haft en vettig bladmögelstrategi. Nu gäller det att vara extra noga med att välja en resistensmässigt stark strategi, där man behöver blanda flera aktiva substanser i kampen mot bladmögel.

Arbetet med att kunna ge råd om de mest effektiva strategierna är högt prioriterat hos Syngenta.

– Vi lägger ut mycket försök där vi samlar in prover för att se hur de olika genotyperna beter sig. Dessa resultat kommer vi sedan att koka ner till bra rekommendationer. Det är en av våra viktigaste uppgifter under 2024.